SAĞLIKLI BESLENDİĞİNİZE İNANMAK SİZİ AŞIRI BESLENMEKTEN DAHA ÇOK MUTLU EDECEKTİR!
Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısını azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçildiğinde daha fazla yemek yeme davranışı gösterilmektedir. Ancak bayram sonrası aşırı beslenme ile hazımsızlık ve mide problemleri oluşmaktadır. Bu sebeple ramazan bayramında sağlıklı beslenmeyi sürdürmek büyük önem taşımaktadır.
Bayramda sağlıklı beslenme önerileri
Bayram süresince yeterli ve dengeli beslenme esastır. Bu nedenle en az 3 ana ve 2 ara öğünde olarak, süt, et, sebze ve meyve, tahıl her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmelidir.Bayram ziyaretlerine giderken evden aç çıkılmaması ana ve ara öğünlerin atlanmaması gerekmektedir.
Misafirinizi ağırlamadan önce sizin tok olmanız bayram süresinde atıştırmalık pasta ve börek tüketiminizin azalmasını destekleyecektir.
Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı, kahvaltı sofrasında peynir çeşitleri, yumurta, zeytin, yanı sıra yeşillikler ve söğüş sebzelere de yer açılmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır.
Ramazan bayramı boyunca geleneksel olarak şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır. Bu besinlerin tüketimine dikkat edilmeli, dışsal ısrarcı tutumlardan ve içsel aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlar sınırlı olarak tüketilmelidir.
Şekerleme ve çikolatalar yerine ikram olarak gerçek vitamin ve mineralleri içeren kayısı, hurma,incir gibi kuru-taze meyveler ve ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar sunulabilir.
Tatlı ikramı olarak hamurlu ve bol şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar, dondurma oldukça iyi bir alternatif olacaktır. Asitli ve şekerli içecekler yerine nane, limon veya tarçın ilave edilmiş aromalı sular, sade maden suyu, bitki çayları tercih edilmelidir.
Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Çay ve kahvenin fazla tüketilmesi vücudumuzdaki suyun kaybedilmesine yol açacaktır. Şekersiz çay-kahve tüketiminin 2 fincan ile sınırlandırılmasının yanı sıra su tüketiminin 10-12 su bardağı olması ramazan sonrası metobolizmanızı destekleyecektir.
Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, uymaları gereken diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir. 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir.
Yürüyüş ve egzersiz fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkileyerek, oruç nedeniyle azalan metabolizma hızının arttırmaktadır.Yakın olan bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesi bayram süresince fiziksel aktivitenizin artmasına katkı sağlayacaktır.