İlkbahara Girerken Beslenme Önerileri

İlkbaharda Sağlıklı Beslenerek Metabolizmanızı Uyandırın

Soğuk kış günlerinden, yaza geçiş yaptığımız bu mevsim fizyolojik ve psikolojik bir adaptasyon dönemidir.  Bu mevsimde iştahınızı ve vücut ağırlığınızı kontrol etmenin yanısıra bağışıklık sistemimizi güçlendirmek oldukça önem taşımaktadır.Bu durumda dikkat edilmesi gereken bağışıklığınızın azalmaması için yeterli ve dengeli beslenmeyi ihmal etmemek. İşte ilkbahar aylarını sağlıkla geçirmek için tavsiyeler
 
KIŞIN YAVAŞLAYAN METABOLİZMANIZI HIZLA CANLANDIRIN
Kahve ve Yeşil Çay tüketin

 

Kahve içeriğindeki kafein, kafeol gibi çeşitli antioksidanlar sayesinde metabolizma hızını arttırarak dinlenme sırasında enerji harcamasını arttırmaktadır. Kan dolaşımını harekete geçirerek metabolizmayı uyarıcı etki gösterir. Günde 1-2 kupa sade olmak üzere Filtre veya Türk kahvesi tüketimi  metabolizmayı uyarmaktadır. Ayrıca 1-2 fincan yeşil çay tüketimi hem içerdiği kafein hem de epigallo kateşin 3-gallat (EGCG) sayesinde ekstra yarar sağlayacaktır. Yeşil çayınızı kabuk tarçın ve limon eşliğinde tüketerek daha keyifli hale getirebilirsiniz.

 

 

 
Yeterli Su İçmelisiniz

 

 

Su tüm metabolik faaliyetlerde elzemdir. Su olmadan  iştahınızı dengeleyemez, vücut ağırlığı kontrolünü sağlayamazsınız. Su vücutta istenmeyen maddelerin (toksinler) uzaklaştırılmasında önem taşımaktadır. Su tüketimi sağlıklı yetişkin bireylerde yaklaşık 12 su bardağı (2.500 ml) olarak önerilmektedir. Çalışma masanızda, çantanızda, aracınızda, yürüyüşe çıktığınızda yanınızda mutlaka su bulundurunuz. Su içmeyi daha keyifli hale getirmek için içerisine kabuk tarçın ilave edebilirsiniz.

 

 

Besinlere Baharat Ekleyin

Ana öğünlerinizde yemeklerinize pul biber ekleyebilir, salata ve yoğurtlarınıza sumak-kekik-karabiber ile hazırlayarak farklı lezzetler tadabilir aynı zamanda metabolizma hızınıza katkı sağlayabilirsiniz. Kırmızı biberin etken maddesi olan Kapsaisin metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olup yağ yakımını destekleyecektir.
Bunun yanında allerjik olmayan ve her hangi bir kronik rahatsızlığı olmayan bireyler günlük olarak tükettikleri 1 kase yoğurda; 1 çay kaşığı taze zencefil, 1 çay kaşığı toz zerdeçal, 1 çay kaşığı toz tarçın ekleyerek kilo verme sürecinde metabolizmanızı  hızlandırabilirsiniz. Ayrıca gaz yapacak sebzelerin üzerine  kimyon ilave etmek bağırsaklarınızı rahat hissettirecektir.
 
 
 
 
Düzenli Yürüyüşlere Çıkın
Bahar yorgunluğunun atılması, kalbi güçlendirmek ve kan dolaşımının düzenlenerek kalp krizi riskinin azaltılması, beyne olan kan akışının düzenlenerek unutkanlığın azalması için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) önerilerince 30 dk haftada 5 gün olmak üzere haftalık 150 dk yürüyüş yapmalısınız. Adım sayar ile  günlük 10.000 adıma ulaşmayı hedeflemelisiniz.
 
Besinlerle Kendinize Mutluluk Aşılayın
Çilek içeriğindeki C vitamini, domates likopen pigmenti sayesinde mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin düzeyini arttırmaktadır. Avakado içerdiği B vitaminleri sayesinde sinir sistemini  olumlu etkilemektedir. Muz tüketildiğinde vücutta endorfin hormonu salgılayarak mutluluk vermektedir. Ananas ödem atımını sağlayan bromelin enzimi içermektedir. 
Tüm bu meyveler mutlu edici özellikleriyle mevsim değişiklikleirnde görülen duygu durumu bozukluğunu önleyecektir. Salatalarınıız avakado ve domates ile renklendirebilirsiniz.  Meyveleri ise ara öğünlerde yoğurt eşliğinde tüketebilirsiniz.Ara öğünde 1 kase yoğurdun içerisine 5-6 adet çilek, 3 yemek kaşığı yulaf ve toz tarçın ekleyerek, sağlıklı ve tok tutucu bir ara öğün tercih edebilirsiniz.
 
İlkbahar Sebzeleri ve Meyvelerinden Yararlanın
Enginar, bakla, semizotu ve yeşillikler, vitamin ve mineral içeriği yüksek besinlerdir. Sabah kahvaltıda yeşillik tüketmeniz, öğle ve akşam yemeklerinizde zeytinyağlı sebzeler ve salatalara yer vermeniz bağışıklığınızı kuvvetlendirmenize yardımcı olacaktır.

 

 

Metabolizma Dostu Bakteriler ‘’Probiyotikler’’

Değişen hava şartları barsak tembelliği, şişkinlik ve gaz şikayetlerinizi arttırabilir. Barsakların düzenli çalışmasını sağlamak için posa, hareket ve su tüketiminin yanı sıra yararlı bakteriler olarak adlandırılan probiyotikler de önemlidir. Probiyotik bakteriler yoğurt ve kefir gibi fermente süt ürünlerinde bulunmaktadır. Barsak fonksiyonlarını düzenleyerek, bağışıklık sisteminizi de destekleyecektir. Yatmadan 2,5 saat önce son ara öğününüzü yapabilir, bu öğünde 1 su bardağı kefir tercih edebilirsiniz.
 
Uykunuzu Besinlerle Düzenleyin
sinir sistemi düzenleyici etkileriyle bilinen kalsiyum (yoğurt, ayran, kefir) ve magnezyum (muz, badem, ıspanak) kaynaklarının yeterli tüketimi  ile uykunuzu düzenleyebilir. Kahve, yeşil çay ve siyah çay gibi kafein içeren içeceklerin tüketimini sınırlandırarak uyku kalitenizi arttırabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Elmalı Yulaflı Toplar

Malzemeler
2 adet elma
1 yemek kaşığı yulaf kepeği
1 tatlı kaşığı toz tarçın
2 adet ceviz
hindistan cevizi
2 yemek kaşığı pekmez
Yapılışı: 2 adet elmayı rendeleyiniz. Teflon yada seramik tavada soteleyiniz. Ocaktan aldıktan sonra pekmezi ilave ederek karıştırınız.Ardından içerisine toz tarçın ve küçük küçük kırdığınız cevizleri ilave ediniz. 1 yemek kaşığı da yukaf ezmesini ekledikten sonra iyice karıştırınız. 20 parçaya bölerek küçük top olacak şekilde yuvarlayınız ve hinstan cevizine bulayınız. Ara öğünlerinizde tüketebilirsiniz.